Burundaki şekil bozuklukları ve kötü görünüm psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatlarının birçok kişide olumlu etkileri vardır. Ancak unutulmamalı ki burunda gerçekleşen değişiklik yüz ifadesinde ciddi bir değişime işaret eder ve bir süre kişinin kendine yabancılaşması, sonuç istediği yönde ve estetik olarak tatmin edici olsa dahi kendi aynadaki ifadesini yadırgaması da son derece doğaldır. Ayrıca dismorfik sendromu gibi psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler için ameliyatlar başarılı olsa dahi psikoloji olumsuz yönde etkilenebilir.
Bu durum bazen okula gitmek istememe, fotoğraf çektirmeme veya arkadaşlarla fotoğraf çektirirken burnun en iyi görünen açıya göre poz verme gibi kişiyi kendisini ve yaşamını sınırladığı durumlara yöneltebilmektedir. Ayrıca sosyal medya ile birlikte kişilerin kendi yüzlerini çok sık fotoğraflamaları ve paylaşmalarının etkisi ile son 10 yıl içerisinde burun estetiği ameliyatlarına olan talebin çok daha arttığı görülmektedir. Bu ameliyatlara başvuranların %70’ini 18-25 yaş arası gençler oluşturmaktadır.
Başarılı bir rinoplasti ameliyatı özgüveninizi artırabilir
Kişinin yüzündeki istemediği görüntüden kurtulmuş olması beden dilinden giyimine, makyaj tercihlerine kadar çok sayıda hayat tarzı değişikliğini beraberinde getirebiliyor. Eğer kişi gerçekten düzeltilebilir bir şekil bozukluğuna sahipse ve psikolojisi bir rinoplasti ameliyatını kaldırmaya hazırsa, ayrıca ameliyattan beklentileri gerçekçi düzeydeyse bu bozukluğun düzeltilmesi çoğunlukla son derece olumlu etkiler yaratmaktadır.
Dismorfik sendromu olumsuz etki yapabiliyor
Ancak ameliyatın psikolojik etkileri herkes için aynı olmayabilir. Burundaki bir şekil bozukluğu kişiyi mutsuz edebildiği gibi kişinin yeni burnuna alışma süreci de psikolojisini etkileyebilir. Ergenliğin bitmiş olmasına ve ameliyatı geçiren kişi gençse psikolojisinin buna hazır olup olmadığına dikkat edilmelidir. Genç bireyin burun estetiği talebinin aile ve hekim tarafından iyi bir iletişim ile yönetilmesi önemlidir.
Eğer “dismorfik sendrom” olarak adlandırılan, kişinin bedeniyle psikiyatrik hastalık derecesinde çok fazla ilgilenmesi veya benzeri ancak biraz daha hafif versiyonu olan “somatizasyon” olarak adlandırılan bedeni ilgili takıntıları fazla olan bir gencin ameliyatı başarılı geçse bile, psikolojisi olumsuz etkilenebilir. Diğer bir ifadeyle, “Ailelerin sırf çocuklarını kırmama adına ameliyat ettirmek istemeleri ya da hekiminde madem bu ameliyatı istiyorsunuz yapalım” mantığıyla yaklaşmamaları gerekir.
Burun estetiği tek başına mutluluk getirmez. Eğer kişinin görüntüsü ile ilgili çok fazla olumsuz düşüncesi veya önceden süregelen psikolojik sorunları varsa yalnızca burun estetiği ile mutlu edilmeye çalışılması yanlıştır ve çok daha mutsuz olmasına neden olabilir. Bu konuda hekimleri doğru yönlendirmek için ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir.