Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Konka Radyofrekans ve Konka Cerrahileri
Konka radyofrekans ve konka cerrahileri, konkalarda meydana gelen genişleme solunum yollarını tıkadığında ve uyku apnesi, tıkanıklık, burun damlaması ve solunum zorluğu gibi rahatsızlıklara neden olduğunda başvurulan prosedürlerdir. Konkaların boyutunu küçültme prosedürüne genellikle bir septoplasti işlemi eşlik eder.
Konkalar burnun solunan havayı ısıtmak ve nemlendirmek için çalışan kısmıdır. Genellikle burun etleri olarak tanımlanır. Havayı nemlendirmeye çalışan ve soğuk havanın ciğerlerimize ulaşmasını engelleyen ılık kan damarlarıyla doludur. Ancak büyür veya yerinden oynarlarsa nefes almada zorluğa neden olabilirler.
Konka Radyofrekans ve Konka Cerrahisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Konka radyofrekans veya konka cerrahisine diğer tedavi yöntemleriyle rahatlama sağlanamadığında konkaların boyutlarını küçültmek için başvurulur. Konka genişlemesinin yaygın sebepleri arasında şiddetli alerjiler, kronik enfeksiyonlar, hava değişiklikleri, stres, ilaçlar ve hormonal değişiklikler ve burundaki anatomik sorunlar sayılabilir.
Konkaların küçültülmesini içeren prosedürler septoplasti uygulanan kişilerde de sıklıkla önerilmektedir. Nazal septumdaki eğilme konkaların sıkışmasına ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Septoplasti işlemi sırasında konkaların da küçültülmesi hava yollarının daha da açılmasına yardımcı olur.
Konka Radyofrekans İşlemi
Konka radyofrekans işlemi sırasında burun içinden herhangi bir kemik ya da doku çıkarılmadan konkaların küçültülmesi amaçlanır. Konka içine iğneye benzer bir cihaz yerleştirilir ve kontrol edilen bir hasar amaçlanarak radyo dalgaları ile dokuya ısı iletilir. Bu işlem skar dokusunun oluşmasına neden olarak konkaların boyutunu küçültür. Konkaların küçülmesiyle nefes alma zorluğu ortadan kalkar. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer ve lokal anestezi altında yapılabilir.
Genellikle iyileşme sürecinde ağrı ve acı yoktur. Burunda fiziksel açıdan bir değişiklik olmaz ve koku alma duyusunun kaybı gibi uzun vadeli yan etkiler içermez. İşlemden sonra yaklaşık 3 hafta boyunca burunda kabuklanma görülebilir.
Konka Cerrahileri
Radyofrekansın yeterli olmadığı durumlarda konkanın bir kısmının çıkarılmasını içeren cerrahi işlemler gerekebilir. İşlem sırasında konkaların boyutunu küçültmek için konkalar kesilerek küçültülür. Konkaların etrafındaki dokuların bir kısmını tıraş edip burun boşluğunu daha da açmak için küçük bir el cihazı kullanılabilir.
Konkaları çevreleyen dokunun ya da kemiğin cerrahi olarak çıkarılması işlemine daha ciddi konka büyüme vakalarında başvurulur ve genellikle bir septoplasti işlemi ile birlikte yapılır. Bu cerrahi prosedürler genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır.
Konka Radyofrekans ve Konka Cerrahileri Sonrası
Konka radyofrekans işlemi sonrası iyileşme süresi genellikle daha kısadır. Ciltte kesi ve tampon gerektirmez. Tek seansta %80-85 başarı şansı vardır, bazen 1 – 2 ay ara ile 2. veya 3. seanslara gerek duyulabilir. Yaklaşık üç hafta içinde burundaki skar dokusu tamamen iyileşir.
Kesi gerektiren açık konka cerrahi işlemlerinde ise nazal dokularda tamamen iyileşme üç ila altı ay sürer. Ameliyattan bir hafta sonrasına dek dokuları sabit tutmak için burun içine silikonlar yerleştirilebilir.
Her iki işlemden sonra da kanamayı ve şişmeyi önlemek için birkaç hafta sonrasına dek yorucu aktivitelerden ve burundan nefes vermekten kaçınılmalıdır. Ayrıca uyurken başı yukarıda tutmak ve burunda oluşabilecek tahrişi önlemek için önden düğmeli kıyafetler giymek iyileşme sürecinin kolay geçmesine yardımcı olacaktır.
Konka Radyofrekans ve Konka Cerrahilerinin Yan Etkileri Nelerdir?
Konka radyofrekans işlemi sonrası görülebilecek yan etkiler daha az olası ve daha az ciddidir. İşlemden sonra yaklaşık üç hafta boyunca kabuklanma veya burun kuruluğu görülebilir. Bu süre zarfında tuzlu su çözeltisi ve antibiyotik merhem kullanmak bu yan etkilerin kontrolüne yardımcı olacaktır.
Kemik veya dokunun çıkarılmasını içeren cerrahi işlemler için görülebilecek yan etkiler daha olasıdır. Hafif ağrı, kanama, şişme, tahriş, burun boşluklarının kuruluğu ve nadiren enfeksiyon görülebilir.
Bunların yanında konka radyofrekans ve konka cerrahileri her zaman kalıcı bir çözüm olmayabilir. Konkaların işlem sonrası tekrar büyümesi olasıdır ve küçültülmeleri için yeniden bir işlem uygulanması gerekebilir.