Nazal polipler tüm burun ve sinüs boşluklarında ortaya çıkabilen gözyaşı şeklindeki yumuşak, ağrısız ve kanserli olmayan büyümedir. Astım, tekrarlayan enfeksiyonlar, alerjiler, ilaç hassasiyetleri veya çeşitli bağışıklık sistemi bozuklukları ile ilişkili ortaya çıkabilirler.
Küçük nazal polipler semptomlara neden olmayabilir ancak büyük nazal polipler burun pasajlarını tıkayarak solunum problemlerine, koku alma duyusunda azalmaya ya da sık görülen enfeksiyonlara yol açabilir. Her yaşta ortaya çıkabilen nazal poliplerle yetişkinlerde daha sık karşılaşılmaktadır. İlaç tedavisi genellikle burun poliplerini küçültebilir veya ortadan kaldırabilir ancak bazı vakalarda cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Nazal Poliplerin Belirtileri Nelerdir?
Nazal polipler 12 haftadan uzun süren kronik sinüzit ile doğrudan ilişkilidir ancak nazal polipler olmadan da kronik sinüzit görülmesi mümkündür. Nazal polipler yumuşak ve ağrısızdır. Bu nedenle küçük olduklarında kişi farkına varmayabilir. Ancak birden fazla nazal polip veya büyük bir polip burun pasajlarını ve sinüsleri tıkayıp çeşitli semptomlara neden olabilir. Burun akıntısı, nefes darlığı, eksik koku alma duyusu, tat alma duyusunda azalma, üst dişlerde ağrı, alın ve yüz bölgesinde baskı hissi, horlama, yüz ve baş ağrısı nazal poliplerle birlikte görülen kronik sinüzitin ortak belirti ve semptomları arasında sayılabilir.
Kişi Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?
Kronik sinüzit ve nazal polip belirtileri soğuk algınlığı da dahil olmak üzere birçok rahatsızlığın semptomlarıyla benzerlik gösterir. Nefes almada ciddi zorluk, ikili görme veya gözleri hareket ettirmede sınırlı yetenek, gözlerinin etrafında şiddetli şişlik ve yüksek ateş ya da başı öne eğme yetersizliği ile birlikte artan şiddetli baş ağrısı görüldüğünde ve 10 günden fazla sürdüğünde kişi vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.
Nazal Polipler Neden Ortaya Çıkar?
Nazal poliplere neyin sebep olduğunun, neden bazılarının uzun süreli iltihap geliştirdiğinin ya da tahriş ve iltihabın neden bazı kişilerde polip oluşturduğunun bilinen kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Nazal polipler her yaşta oluşabilir ancak orta yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür. Nazal polipler kişinin burun pasajının ya da sinüslerinin herhangi bir bölgesinde oluşabilmesine rağmen genellikle gözlerin, burnun ve elmacık kemiklerinin yakınındaki sinüs kanallarında ortaya çıkar.
Nazal Poliplerin Ortaya Çıkmasındaki Risk Faktörleri Nelerdir?
Burun pasajlarında veya sinüslerde görülen enfeksiyonlar ya da alerjiler gibi uzun süreli tahriş ve iltihaplanmayı tetikleyen herhangi bir durum nazal poliplerin gelişme ihtimalini arttırabilir.
Astım, aspirin duyarlılığı, alerjik fungal sinüzit, kistik fibroz, kan damarlarının iltihabına neden olan nadir hastalık Churg-Strauss sendromu, D vitamini eksikliği ve kişinin aile geçmişi nazal poliplerin ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi işlevi ile ilişkili genetik çeşitliliklerin kişide nazal polip gelişme ihtimalini arttırdığına yönelik bazı kanıtlar bulunmaktadır.
Nazal Polipler Ne Tür Komplikasyonlara Neden Olur?
Nazal polipler nefes yollarını ve sıvı drenajını bloke ettikleri ve uzun süreli tahriş ve iltihaplanmaya neden oldukları için çeşitli komplikasyonlara neden olabilirler. Astıma ve uyku sırasında sıkça nefes almanın kesildiği uyku apnesine yol açabilirler ya da sıklıkla tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarına karşı kişiyi daha duyarlı hale getirebilirler.
Nazal Polipleri Önlemenin Yolları Nelerdir?
Nazal polip geliştirme ya da tedaviden sonra tekrarlama ihtimalini azaltmanın çeşitli yolları mümkündür. Alerji ve astım rahatsızlıklarının tedavisini doğru yönetmek, tütün dumanı, kimyasal dumanlar ve toz gibi sinüslerde şişme veya tahrişe neden olabilecek havadaki maddeleri solumaktan kaçınmak, burun pasajlarının ve sinüslerin iltihabına neden olabilecek bakteri ve virüs enfeksiyonlarına karşı korunmak için el hijyenine özen göstermek bu yöntemlerin arasında sayılabilir.
Bunun yanında yaşam alanını nemli tutmak solunum yollarını nemlendirmeye, sinüslerdeki mukus akışını iyileştirmeye ve iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca burun pasajlarını durulamak için tuzu su çözeltisi kullanılabilir. Bu işlem burun pasajlarındaki alerjenleri ve diğer tahriş edici maddeleri temizleyerek mukus akışını iyileştirir.