Bademcikler, ağzımızdan giren mikrop ve bakterileri tutan bir çeşit güvenlik bariyeridir. Vücudu mikroplardan korumak için savaşan ve antikor üreten bu savunmacı yapı; özellikle çocukluk döneminde sık sık şişerek ve iltihaplanarak çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Kişilerin sağlığına olumsuz yönde etki edebilen bademcik iltihaplanmasının kronikleşmesi ya da bademciklerin anormal büyüklüklerde olması durumu hastanın bademcik ameliyatı olmasını gerektirebilir.
Bademciklerin iltihaplanması sonucu hastaların boğazında bir takım rahatsızlıklar görülmektedir. Özellikle çocukluk döneminde gözlemlenen bademcik iltihaplanması sonucu hastalarda; boğaz ağrısı, seste değişimler (çatallanma), ateş, yutkunma zorluğu, boyunda lenf bezlerinin büyümesi, yutkunurken ağrı hissi ve ağız kokusu görülmektedir.
Her Bademcik Büyümesi Ameliyat Gerektirmez
Bademcik büyümesi, hastalarda sık karşılaşılan bir durumdur. Bademciklerinde büyüme görülen hastalarda konuşma, yutkunma ya da solunumda zorlanma görülebildiği gibi bademciklerde de asimetri görülebilmektedir. Bu hastaların ilerleyen zamanda uyku apnesi veya horlama sorunu yaşama ihtimali oldukça yüksektir. Horlama problemi, kişilerin hayat kalitesini düşürdüğü gibi, uyku apnesi de kişilerde depresyon, sinir, uyku hali, horlama, ağız kokusu ve dikkat bozukluğuna sebebiyet verebilmektedir.
Nitekim her bademcik büyümesi, horlama problemi ve uyku apnesine yol açmadığı gibi, bademcik ameliyatı olunmasını da gerektirmez. Bademcik ameliyatı, hastanın bademciklerinin boyutunun anormal ölçülere ulaşması ve bu nedenle solunum ve çeşitli işlevlerin olumsuz yönde etkilediği durumlarda uygulanması gereken bir müdahaledir.
Kronik Bademcik İltihaplanması Çeşitli Rahatsızlıklara Sebep Olabilir
Kronikleşen bademcik iltihaplanması ilerleyen zamanda hastalarda çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Bunların başında kronik sinüzit, böbrek iltihaplanması, kalp romatizması, orta kulak iltihaplanması ve çeşitli eklem rahatsızlıkları gelmektedir. Yılda en az 4-5 kez veya daha sık bademcik iltihaplanması problemi yaşayan hastaların tedavi için bademcik ameliyatı olmaları gerekmektedir.
Kimlerin Bademcik Ameliyatı Olması Gerekir?
Bademciklerin iltihaplanması veya büyümesi her zaman bademcik ameliyatının gerekliliğine işaret etmeyebilir. Bademcikleri yıl içinde en az 4-5 kez iltihaplanan veya bademcikleri solunum ve beslenmeyi etkileyecek asimetrik büyüklüğe sahip olan kişilere bademcik ameliyatı uygulanabilir. Bunun yanı sıra bademciklerden kaynaklanan ve ilaç tedavilerine yanıt vermeyen nefes kokusu olan hastaların tedavisinde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır.
Bademcik ameliyatı normal şartlarda 3 yaşından büyük hastalar için daha uygundur. Nitekim 3 yaşından küçük bazı hastaların yıl içinde birçok kez ateşli bademcik iltihaplanması geçirmesi durumunda bademcik ameliyatı yapılmasına karar verilebilir.
Bademciklerinde anormal büyüme görülen hastaların hepsinde bademcik ameliyatı bir çözüm olarak sunulmaz. Bademciklerdeki büyüme ve asimetrinin düzenli takibi ve büyüme sonucu hastada oluşan etkilere bakarak doktorlar bademcik ameliyatını gerekli görebilir. Ameliyat kararını verdirecek en önemli faktör, bademciklerin hastaya olumsuz etki edip etmediğidir. Bademcikleri solunum, beslenme ve konuşma işlevlerini etkileyecek raddeye gelen hastalara bademcik ameliyatı yapılmasına karar verilebilir. Bunun yanı sıra uyku apnesi ve horlama sorunu görüldüğü durumlarda da doktor, hastanın en kısa zamanda bademcik ameliyatı olmasını tavsiye edebilir.
Çocuklarda Bademcik ve Geniz Eti İhmale Gelmez
Çocuklarda geniz eti ve bademcik ile ilgili problemler genellikle çoğun sosyal hayata karışmaya başladığı yuva, kreş gibi ortamlarda meydana gelmeye başlıyor. Bu gibi ortamlarda kolayca enfeksiyon kapabilen çocuklarda en sık görülen ise burun tıkanıklığı, burun akıntısı genizden konuşma, solunum yetersizliği ve horlama oluyor.
Bademcik ve geniz eti problemleri sadece bunlarla da sınırlı kalmayarak çocuklarda büyüme geriliğine bile sebep olabiliyor. Bademcik ve geniz etinin tıkayıcı etkisiyle uyku apnesi sendromu baş gösteriyor ve bu da çocukta dikkat eksikliği, hiperaktivite, büyüme geriliğine sebep olup, zeka gelişimini de olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bademcik ve geniz eti rahatsızlıklarının belirtileri gözlemlendiğinde hemen bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalı ve gerekli tedaviye zaman kaybetmeden başlanmalıdır.